Sunday, June 27, 2010

Udang Masak Lemak Kacang Panjang

Udang Masak Lemak Kacang Panjang
Sumber : Majalah Saji Julai 2010

Bahan-Bahan
300g udang
5 tangkai cili padi - ditumbuk (aku x ltkpun, nanti anak2 x mkn.. pedas!!)
1 cawan santan
2 ulas bawang putih- ditumbuk
1 labu bawang besar - ditumbuk
3 batang kacang panjang
1 batang serai - dititik'
1 helai daun kunyit
1 keping asam gelugur
sedikit garam

Cara- caranya

1. Didihkan santan, masukkan sedikit serbuk kunyit
2. Masukkan bawang besar, bawang putih dan cili padi. kacau perlahan2. kecilkan api.
3. Masukkan serai dan asam gelugur
4. Setelah mendidih, masukkan udang dan daun kunyit.
5. Kemudian, masukkan pula kacang panjang dan garam secukup rasa.

2 comments:

fzi said...

Salam zalieda...
Adusss bestnya udang masak lemak tuh...terliur akak.. :))
Ingat lagi apa kawan akak dulu sebut pasal masak lemak ni.. katanya,"kalu masak lemak udang sedap masuk kacang panjang, kalu ketam sedap masuk nenas..." Akak ingat sampai hari ni kata2 tu...sekarang dah terputus hubungan...lost contact, tak tau caner nak jejak kasih...huhu

zalieda said...

salam kak fzi,

Tul tu kak, ketam kalu bubuh nenas mmg ngam kak.. sedap2..

Kesiannya, cari kak facebook tak jumpa ke kak?... :)