Monday, March 15, 2010

Tart Telur

Buat semalam utk minum petang.. memang buruk ghupanya tart aku nie coz  just guna muffin tray jer.. lain kali kena beli acuan tart ler pulak.. baru comel sikit.. sekali pandang cam portugese tart pun ada.. Bila husband aku makan, ada plak komennya " apsal tebal sgt crust dia nie"... Laaa.. mcm Malaysia Idol plak ler nak bg komen2 nie.. First time cuba tau.. Kalu kurang menjadi tu, sorry ler abi.. lain kali ummi buat lagi yer.. walaupun kurang kecomelannya tp rasa tetap OK..hehehehe...

Tart Telur
(Minta izin C & P yer Zlinda Mz - MyR)

Bahan-Bahannya

bahan utk crust

2 cawan tepung gandum

1/4 cawan gula halus
1/2 teaspoon baking powder
1/4 teaspoon garam
1/2 cawan butter (bhgikan kpd 8 bhgn kecil2)
2 biji telur

 bahan utk filling

1 cawan susu cair
4 biji telur
1 cawan gula halus
1 cawan air
1 tbs tapung kastard
 ½ tsp vanilla essence

Cara-cara

1. Utk buat crust : Masukkan tepung, gula, baking powder dan garam ke dlm doh mixer/food processor/guna tgn pun boleh. Sebatikan.
2. Masukkan butter. Sebatikan.
3. Masukkan telur sebiji demi sebiji. Tunggu hingga menjadi bentuk doh.
4. Cara utk buat filling dia pulak : Pukul gula dan telur.
5. Masukkan semua (bahan filling) yg belum dimasukkan. Kacau hingga sebati.
6. Tekan2 doh ke dalam bekas tart/pie. Then tuang je bahan filling ke dalam acuan bekas tart yg diletakkan doh tadi.
7. Bakar dlm oven.















2 comments:

Kamalia said...

salam..xpe,yang penting rasa mesti sama ngn tart telur..rupo tu bole diabaikan..hikhikhik:p

fzi said...

Salam zalieda...
Wahh sedapnya tart telur...anak2 akak suka tu, tapi mama dia tak penah nak terai buat sendiri, yang makan selama ni beli je... boley la akak terai buat pasni tengok resepi zalieda ni k... thx :)